Taxus Haag

Taxus Baccata (venijnboom) behoort tot de inheemse naaldbomen en wordt in Europa met name als haagplant gebruikt. Dit is vooral te danken aan de (positieve) eigenschappen van taxus. Zo blijft hij het hele jaar groen, heeft hij weinig last van ziektes en is hij gemakkelijk te snoeien.

Taxussnoeisel Als Medicijn

Naast de sierlijke uitstraling heeft taxussnoeisel ook een geneeskrachtige werking. Al in 1963 ontdekten wetenschappers van het National Cancer Institute in de Verenigde Staten dat verschillende taxussoorten anti-tumoractiviteiten vertonen. Het duurde hierna nog een aantal jaren voor men de exacte werking van de stof paclitaxel in kaart had gebracht.

Uiteindelijk stelde men vast dat paclitaxel zich richt op de delende cellen van een tumor en daardoor de deling van cellen tegengaat. Het geneesmiddel tegen kanker met de werkzame stof paclitaxel kreeg de commerciële naam Taxol en werd met succes in de medische wereld geïntroduceerd. Tegenwoordig is Taxol het hoofdbestanddeel van de chemotherapie.

Kwaliteit Taxussnoeisel

Taxussnoeisel is alleen tot medicijn te verwerken als het jong en zuiver is. Uit snoeisel dat verontreinigd is door zand, steen, blad of hout kan geen taxol gewonnen worden. Bovendien bevatten alleen de jonge eenjarige scheuten (de groene delen van de taxus) de werkzame stof taxol. Het is daarom heel erg belangrijk dat u alleen jong en zuiver taxussnoeisel verzamelt en aanbiedt.  ​

Om u hierbij te helpen, stelt Taxi Taxus gratis knipzeilen ter beschikking om het taxussnoeisel schoon op te kunnen vangen. Vraag uw gratis knipzeil aan via het aanvraagformulier op onze website.

Bewaren Taxussnoeisel

Het taxussnoeisel bevat veel vocht dat na het snoeien van de taxus probeert te ontsnappen. Vooralsnog is dat geen probleem, maar wanneer het taxussnoeisel opgesloten wordt zet het vocht zich om in warmte: broei. Dit zorgt ervoor dat de werkzame stof uit het taxussnoeisel verloren gaat en het niet meer bruikbaar is.

Bewaar uw taxussnoeisel luchtig en wanneer mogelijk op een plek in de schaduw. Bewaar het nooit in plastic, dit zorgt namelijk voor broei. Om het bewaren van het taxussnoeisel gemakkelijker te maken kunt u via het aanvraagformulier op onze website een gratis Taxus Taxi Tas aanvragen.