20 juni 2022

Taxusinzameling start op 25 juni toch op

Taxusinzameling start op 25 juni toch op

Nog geen twee weken geleden hebben wij bekend gemaakt dat er in 2022 geen taxusinzameling zou plaatsvinden. Voor ons en de trouwe donateurs een enorme domper. Een klein geschenk uit de hemel bracht afgelopen weekend toch weer een klein lichtpuntje in de duisternis. Daarom gaat de taxusinzameling vanaf zaterdag 25 juni toch nog (aangepast) van start.

Er waren verschillende redenen waarom we hebben moeten besluiten dit jaar geen snoeisel in te zamelen. Een van de belangrijkste reden was dat afnemers van het snoeisel aangaven geen capaciteit te hebben om nieuw snoeisel aan te nemen. Mede door corona liggen namelijk de meeste fabrieken om de haverklap stil, wat enorm drukt op de capaciteit. Afgelopen weekend meldde een van de afnemers zich bij ons met de vraag of wij hun alsnog van een bepaalde hoeveelheid snoeisel zouden kunnen voorzien.

 

Beperkt werkgebied

De afnemer die zich heeft gemeld voor het taxusgroen kan dit jaar slechts 125.000 kilo verwerken, een kwart van de hoeveelheid die normaal door onze stichting wordt ingezameld. Dit betekend dat we enkel in een beperkt werkgebied actief zullen zijn dit jaar. Ren dus niet meteen met je snoeischaar naar buiten, maar kijk eerst op de website of wij bij jou langs komen. De gemeentes waar onze chauffeurs vol enthousiasme rondrijden dit jaar zijn:

Gemengde gevoelens

Natuurlijk spongen wij een klein gat in de lucht toen we het nieuws hoorde. De vraag van de afnemer komt als een geschenk uit de hemel. Desondanks voelt de hele situatie ook als een Rollercoaster. In de afgelopen maanden hebben we alle mogelijk scenario’s bekeken en uiteindelijk moeten concluderen dat het niet haalbaar was om de taxusinzameling op te zetten. Alle voorbereidingen die al gedaan waren konden worden teruggedraaid. Nu, nog geen twee weken later, is alles alweer veranderd en kunnen we aankondigen dat er vanaf 25 juni toch een aangepaste inzameling gaat plaatsvinden.

We snappen dat dit voor onze trouwe donateurs ontzettend verwarrend is. We leven op dit moment in een wereld waarin weinig zeker is. Ook wij ondervinden dat nu. Ondanks de gemengde gevoelens grijpen wij deze kans natuurlijk met beide handen aan.

 

Kosten reductie

In de laatste twee weken is helaas niet alles veranderd. De kosten voor het inzamelen en verwerken van het taxussnoeisel zijn nog steeds hoger dan ooit. Dit maakt dat wij een aantal pijnlijke keuzes hebben moeten maken. Niet alleen wordt het inzamelgebied aanzienlijk verkleind, ook de kantoorbezetting moet gereduceerd worden. Dit betekend dat wij telefonische alleen tussen 10.00 en 13.00 uur bereikbaar zullen zijn. Een afspraak maken voor het ophalen van snoeisel kan altijd via de website. Wij vinden het heel pijnlijk dat we niet de service kunnen bieden die iedereen van ons gewent is, maar helaas kunnen we niet anders.