Veel gestelde
vragen

Een deel van het geld dat Stichting Taxus Taxi genereerd wordt in loon uitgekeerd aan de medewerkers. De stichting heeft ervoor gekozen te werken met mensen die om wat voor een reden dan ook een afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt. Deze opzet is ontstaan vanuit een re-integratie optiek. Naast het concreet strijden tegen kanker met de taxus inzameling, wil Taxus Taxi zich inzetten voor andere maatschappelijke belangen.

 • In zeer drukke perioden is het niet mogelijk om iedereen direct te woord te staan. U kunt in dat geval verschillende acties ondernemen:

  Een ophaalverzoek inspreken, waarna Taxus Taxi automatisch bij u langskomt;
  Een terugbel notitie achterlaten, waarna een van de medewerkers u op een rustiger moment terug zal bellen
  Online een ophaalverzoek indienen, waarna u een digitale bevestiging ontvangt;
  Later nogmaals terugbellen, met het idee dat er dan iemand de telefoon op kan nemen.

  Wij raden u aan om een ophaalverzoek bij ons in te spreken. De kantoormedewerker zal uw adres op de planning zetten, waarna een van onze chauffeurs de volgende dag bij u langskomt. Mocht u ondanks het ophaalverzoek nog contact willen met een van onze medewerkers, vermeld dit dan in uw bericht. Heeft u behoefte aan een bevestiging, maar wenst u niet perse terug gebeld te worden, dien dan uw verzoek online in.

In sommige gevallen is het taxussnoeisel in zoverre verontreinigd met zand, blad, steen, hout of ander materiaal. De chauffeur zal in eerste instantie zijn/ haar best doen om zoveel mogelijk bruikbaar taxussnoeisel eruit te halen. Voor het niet bruikbare deel zal hij/ zij u wanneer mogelijk benaderen om uit te leggen waarom het snoeisel niet bruikbaar is. Mocht u niet thuis zijn, dan laat onze chauffeur een kaartje achter waarop wordt uitgelegd waarom het snoeisel niet bruikbaar is. Dit kaartje vindt u terug in uw brievenbus.

Taxus Taxi biedt u de garantie dat ruim 99% van al het ingezamelde taxussnoeisel gebruikt wordt.  Desondanks komt het weleens voor dat uw adres onverhoopt niet bij de chauffeur op de planning terecht is gekomen. Wij stellen het zeer op prijs als u hierover contact met ons opneemt, zodat wij kunnen uitzoeken waar het mis is gegaan. Gelukkig komt dit slechts zeer zelden voor, maar het is niet uit te sluiten. Wanneer u opnieuw contact met ons heeft opgenomen plannen wij uw adres in, waarna de chauffeur alsnog langskomt. In de meeste gevallen is alle taxus nog bruikbaar. In sommige gevallen is een klein deel verbroeid, waardoor dat deel niet meer bruikbaar is in de strijd tegen kanker. De chauffeur neemt al het snoeisel mee, waarna op de werf wordt uitgezocht welk snoeisel nog bruikbaar is en wat niet meer.

Ja, de Taxus Taxi Tas wordt u enkel aangeboden als gratis hulpmiddel om het inzamelen gemakkelijker te maken. U bepaald zelf of u hier gebruik van wilt maken. Het taxussnoeisel is ook te bewaren op een hoop, in een kruiwagen/ speciekuip of andere bak, waarvan de bovenkant open is.

De gratis tas kunt u op afhalen op een van onze uitgiftepunten.

 

Voor de productie van 1 chemotherapie zijn vijftien volle kruiwagens aan taxussnoeisel nodig. Dit is te vergelijken met het volume van 1 kubieke meter.

Wanneer het taxussnoeisel bij u is opgehaald, wordt het vervoerd naar kruidendrogerij Roijkru in Oss. Eenmaal aangekomen zoeken de chauffeurs van Taxus Taxi het snoeisel nogmaals uit, zodat er zo min mogelijk verontreiniging mee de machines in gaat. Als eenmaal al het goedgekeurde taxussnoeisel is gesorteerd wordt het kort gesneden. Nadat alles door de snijmachine is geweest, wordt het materiaal gedurende 15 á 20 uur gedroogd. Eenmaal droog wordt het nogmaals gesneden en word zoveel mogelijk verontreiniging uit het taxussnoeisel gehaald. Vervolgens wordt het zuivere materiaal ingepakt en verscheept naar het oosten. Hier wordt de stof 10-deacetylbaccatine III geëxtraheerd. Deze stof is een van de begin bestanddelen van taxol. Nadat de deacetyl is omgezet naar taxol wordt de vloeistof ingepakt en wereldwijd verspreid. In de ziekenhuizen waar taxol wordt toegepast voegen medewerkers het toe aan de chemotherapie.

Ja dit kan. De meest natuurlijke manier is om de haag te verzorgen met voldoende water en zonlicht. Op dat laatste hebben wij helaas niet veel invloed. Daarnaast kunt u de bodem verrijken door deze te vermengen met goede grond en/of bemesting.

Welke optie u ook kiest, doe dit met mate. Te veel bemesting of water zorgt voor een verzadiging van de grond, wat een negatief effect kan hebben op de groei en structuur van uw taxushaag.

Het taxussnoeisel is te herkennen aan opgerolde blaadjes, die lijken op korte naalden. Daarnaast produceert de vrouwelijke plant in het najaar rode besjes die zeer kenmerkend zijn voor de taxus plant. De buxus heeft daarentegen blaadjes die van uiterlijk een stuk breder en ovaler zijn.

Heeft u na het lezen van de informatie
op onze website nog vragen?

Veelgestelde vragen